Helsingin seurakuntayhtymän toimitilojen inventointi

Tilakonsultit teki Helsingin seurakuntayhtymälle toimitilojen inventoinnin keväällä 2021. Työn tarkoituksena oli muodostaa helposti hahmotettava kokonaiskuva seurakuntayhtymän toimitilakannasta ja sen laadullisista ominaisuuksista, toimivuudesta, tarkoituksenmukaisuudesta ja kehittämistarpeista.

 

Seurakuntayhtymän105 toimitilaa jaettiin toimitilaryhmiin, joita ovat kirkot, seurakuntatalot ja -kodit, leirikeskukset, muut tilat ja vuokratilat. Toimitilojen ominaisuuksia mitattiin teknis-toiminnallisilla-, koettavuus- ja taloudellisilla mittareilla. Lähtötietojen ja kohteiden katselmoinnin pohjalta toimitiloille tehtiin teknis-laadullinen pisteytys.

 

Laadullisessa pisteytyksessä käytetyt mittarit olivat seuraavia:

 

Teknis-toiminnalliset mittarit:

-        tekninen kunto

-        toimivuus

-        joustavuus

-        suojeluarvo

-        saavutettavuus

-        esteettömyys

-        korjauskelpoisuus

-        merkitys toiminnalle

Koettavuusmittarit

-        arkkitehtoninen arvo

-        kaupunkikuvallinen arvo

-        vetovoimaisuus

-        viihtyvyys

Taloudelliset mittarit

-        realisoitavuus

 

Pisteytystä käytettiin hankkeessa kehitettyjen painotusten avulla luomaan kullekin kohteelle kokonaispisteet, joiden perusteella rakennuksille laadittiin alustava salkutus. Selvityksen ulkopuolelle jäi arviointi seurakuntayhtymän tarjoamista palveluista, mikä muodostaa keskeisen osan tätä työvaihetta seuraavassa palveluverkkoselvityksessä.

 

Työtä jatkettiin kesällä 2021 karttatarkastelulla, johon sisältyi vaihtoehtoinen ehdotus kohteista, joiden toiminnan käytöstä luovuttaisiin. Jäävien kohteiden sijaintia arvioitiin muun muassa saavutettavuuden sekä suunniteltujen raide- ja runkolinjahankkeiden suhteen.