Kouluverkkosuunnittelu
Kouluverkkosuunnittelu on suunnitteluala, jonka tavoitteena on koulujen muodostaman kokonaisuuden optimointi tulevaisuuden tarpeisiin.
Kouluverkkoihin kohdistuu muutostarpeita teknisen ja toiminnallisen vanhenemisen, toiminnan ja pedagogiikan muutosten sekä väestömuutosten muodossa. Kouluverkkosuunnittelun tavoitteena on kuvata tavoitetila, jota kohti kouluverkkoa kehitetään pitkäjänteisesti. Tavoiteltavaa kouluverkkoa päivitetään aika ajoin, mutta yhteisesti asetettu tavoite aikaansaa jatkuvuutta tilojen käyttöön, hankintoihin ja ylläpitoon.
Kouluverkkosuunnittelu on tehokas väline kunnan opetustilojen kehittämiseen.
Tarkastelun keskeistä sisältöä ovat koulujen inventointi ja pisteytys, oppilaskapasiteettien määrittely, tilatarpeiden aikasarjatarkastelu, opetuksen palveluverkkomallien kehittäminen, investointiohjelman laatiminen, koulurakennusten salkuttaminen, elinkaarikustannusten laskeminen sekä kouluverkkoa koskevien johtopäätösten ja suositusten laatiminen.
Kouluverkkosuunnittelu tuottaa vaihtoehtoiset kouluverkkomallit argumentteineen ja kustannusvaikutuksineen kunnan päätöksentekoa varten. Sivutuotteena kunta saa hyvän yleiskuvan kunnan koulurakennuksista, niiden laadullisista ominaisuuksista sekä oppilaskapasiteeteista ja täyttöasteista.
Kouluverkon uudistaminen on yksi tehokkaimmista keinoista keventää kunnan kiinteistökuluja ja korjausvelkaa, sillä laskevien oppilasmäärien aikana kunnilla on tyypillisesti liikaa kouluihin sitoutunutta laajuutta. Kouluverkkosuunnittelun toinen keskeinen tavoite on opetuksen palveluverkkojen pedagoginen ja toiminnallinen kehittäminen tulevaisuuden tarpeisiin. On usein niin, että koulurakennusten korvaaminen toimivilla ja tilatehokkailla uudisrakennuksilla on elinkaarikustannuksiltaan edullisempaa kuin nykyisten korjaaminen ja samalla muutos tukee opetuksen pedagogisia tavoitteita.
Usein asiakkaamme haluavat tietoa vaihtoehtoisten kouluverkkojen aiheuttamista elinkaarikustannuksista päätöksentekoa varten. Laskemme palveluverkkomallien elinkaarikustannukset esimerkiksi 30 vuoden elinkaarelle ottaen huomioon vaihtoehtojen hankinta-, korjaus-, pääoma-, ylläpito-, realisointi-, tontti- ja purkukustannukset. Tiedot vaihtoehtojen kustannusvaikutuksista tukevat päätöksentekoa ja tukevat tulevien investointien ennakointia.