Raaseporin kaupungin palveluverkkoselvitys

Raasepori_kouluverkko_VE2.png

Tilakonsultit laati keväällä 2019 Raaseporin kaupungille palveluverkkoselvityksen, joka muodosti osan lähtötiedoista ja tavoitteista kaupungin maankäytön kehityskuvan laatimiselle. Selvityksessä tarkasteltiin julkisten ja yksityisten palveluiden nykytilaa, tarkoituksenmukaisuutta ja kehitystarpeita keskittyen erityisesti sivistyspalveluihin ja sote-palveluihin. Tavoitteena oli muodostaa tasapainoinen ja objektiivinen yleiskuva tarkasteltavien palveluiden palveluverkosta sekä alueiden palvelutarjonnasta.

Työ alkoi palveluverkkojen laadullisella arvioinnilla, jossa tarkasteltavien palvelujen toimitilat arvioitiin ja pisteytettiin. Seuraavaksi selvitettiin opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden tilojen palvelukapasiteetit ja verrattiin niitä ennustettuun palvelutarpeen kehitykseen. Kapasiteettitarkastelu osoitti, että käyttöasteet olivat laskeneet varsinkin perusopetuksen palveluverkossa. Selvityksen perusteella varhaiskasvatukselle, opetukselle ja sote-palveluille kehitettiin tunnistettuihin haasteisiin vastaavat palveluverkkomallit.

Sivistyspalveluille laadittiin kaksi vaihtoehtoista palveluverkkomallia:

  • Tiivistävissä malleissa palveluverkkoja uudistettiin poistamalla heikkokuntoisia ja pieniä yksiköitä, joissa oli matala käyttöaste.

  • Uudistavissa palveluverkkomalleissa palveluverkkoja uudistettiin tilatehokkailla uudisrakennuksilla, joihin sijoitettiin opetuksen lisäksi varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloja. Tässä vaihtoehdossa teknisesti ja toiminnallisesti vanhentuneita tiloja poistetaan käytöstä, ja palvelut siirtyvät uusiin oppimiskeskuksiin ja monitoimitaloihin.

Palveluverkkomalleja vertailtiin toiminnallisin ja taloudellisin perustein. Nykyisten palveluverkkojen ongelmiksi havaittiin laadulliset ja tekniset ongelmat sekä matalista käyttöasteista johtuvat korkeat elinkaarikustannukset. Tilakonsultit laati palveluverkkomalleja vertailevan elinkaarikustannuslaskelman, joka osoitti, että kaupunki voisi uudistamalla palveluverkkojaan säästää toimitilakustannuksissa 67 miljoonaa euroa seuraavan 35 vuoden aikana. Samalla poistettaisiin korjausvelkaa, uudistettaisiin toimitilakantaa ja päivitettäisiin palveluverkkojen toimivuus nykyisten toiminnallisten tavoitteiden mukaisiksi. Elinkaarikustannuksissa edullisimmaksi osoittautui uudistava palveluverkkomalli pitkällä aikavälillä.